Tuesday, November 10, 2009

Virus baru untuk LinuxAgak sukar untuk mendengar sistem operasi linux diserang virus. Kerana biasanya sasaran hacker or virus developers ni adalah windows je kebanyakannya w32 dan tidak berkesan pada linux.. Tetapi pada 5 Ogos baru-baru ini satu Malware dikenalpasti menyerang system operasi linux iaitu Linux.Phalax


Dijumpai: August 5, 2008
Dikemaskini: August 5, 2008 5:24:41 PM
Jenis: Trojan
Jarak masa jangkitan: 23,984 bytes; 664,296 bytes; 561,032 bytes
Sistem yang dijangkiti: Linux

Linux.Phalax ialah satu “Linux Kernel rootkit” yang menginstall satu backdoor dalam sesebuah sistem operasi atau komputer.

Penilaian
Keliaran

* Tahap Keliaran: Low
* Jumlah Jangkitan: 0 – 49
* Jumlah Laman: 0 – 2
* Kesan Kepada Permukaan: Low
* Cara Mencegah: Easy
* Cara Untuk Buang : Easy

Kemusnahan

* Tahap Kemusnahan: Medium
* Dengan Cara: Membuka Backdoor untuk sesuatu sistem operasi atau komputer.

Penyebaran

* Tahap Penyebaran: Low

Cara Teknikal : -

Apabila rootkit bertindak, ia akan mewujudkan folder tersebut:

* /usr/share/.home.ph1/
* /usr/share/.home.ph1/tty/

Dan akan membina beberapa jenis fail:

* /usr/share/.home.ph1/cb
* /etc/host.ph1/hostname
* /usr/share/.home.ph1/.phalanx
* /usr/share/.home.ph1/.sniff

Kemudian, rootkit tersebut akan menggantikan fail-fail tersebut dengan malicious komponen, yang mana akan membuka backdoor pada komputer tersebut:

/bin/hostname

Rootkit tersebut sembunyikan kehadirannya di dalam sistem operasi linux dengan menrarik beberapa syscalls yang berada dalam sistem operasi linux tersebut:

* read
* lstat64
* lstat
* getdents64
* open

Ia kemudiannya akan menyambungkan ke remote host, yang mana boleh dipanggil sebagai penyerang.

Remote host tersebut dipilih dengan menghantar permohonan istimewa yang telah siap dengan passkey daripada local atau remote shell, contoh:

echo ‘phalanx1!111.222.333.444!PORT[PADDING]‘

Rootkit tersebut membolehkan penyerang remote untuk memberikan commands yang penuh dengan keistimewaan sistem tersebut.

Recommendations

Langkah Terbaik:-

Kalau antivirus anda dapat mngesan virus ini, Delete sahaja file tersebut tanpa banyak songel.

Apabila sesuatu threat menyerang komputer, maka susah untuk memastikan yang komputer tersebut telah didedahkan. Dalam kebanyakan kes, perubahan dalam sistem operasi yang dibuat oleh kebanyakan threat tidak akan menjadi. Walaubagaimanapun, pembuat virus ini boleh mnggunakan threat ini untuk mengakses komputer tersebut untuk membuat perubahan. Melainkan anda sememangnya pasti bahawa malicious aktiviti tidak berlaku dalam komputer atau sistem operasi anda. Dan saya recommend install semula sistem operasi anda adalah langkah yang terbaik untuk memastikan maklumat penting anda tidak didedahkan.

Cara tonton video youtube dengan lebih laju

Salam kepada pembaca JomPHP! Mesti ada diantara anda semua yang suka menonton video youtube kan? Saya pun suka, seronok juga sekali sekala…tapi setengah video tu saiz besar jadi nak load video tu kena ambil masa lama dan kalau play pun mesti tersangkut-sangkut. Oh, mana nak seronok kalau macam ni?

Nasib baik saya dah jumpa cara untuk tonton video youtube dengan lebih laju, malah boleh download dan convert sekali video itu jika anda mahu.

Caranya ialah dengan menggunakan perisian ini, Bywifi Video Streaming Downloader.

Saya pernah cuba beberapa tips dan perisian untuk accelerate video youtube sebelum ini, tapi hasilnya tidak berapa memuaskan. Namun, selepas mencuba Bywifi, saya rasa bangga dan gembira kerana dapat stream video youtube dengan lancar dan pantas daripada biasa. Even menonton video high quality mp4(&fmt=18) pun lancar.

Download Bywifi Video Streaming Download di sini. Cara setup di sini. Kalau anda dah install, boleh cuba stream video youtube. Bywifi juga menyokong laman video selain youtube seperti metacafe, veoh, myspace, facebook, dan lain-lain lagi.Atau boleh bereksperimen dengan video yang saya embed ini.

Tips melindungi komputer dari ancaman virus dan malwareTips melindungi komputer anda dari ancaman virus/spyware/adware dan lain2 lagi.

Ramai orang sering bertanyakan kepada saya mengenai perkara ini. Memang sakit hati kalau komputer anda dijangkiti virus, bukan? Paling bengang sekali bila virus gagal dibuang dan macam2 masalah timbul seperti komputer menjadi perlahan, sesetengah fail tidak dapat dibuka, folder hilang, windows tidak boleh masuk dsb.

Berikut merupakan cadangan2 dari saya. Diharap sedikit sebanyak dapat membantu melindungi sistem operasi komputer atau laptop anda dari dirosakkan virus.

1. Elakkan dari guna IE6, guna browser terkini

Pengguna windows xp paling banyak menjadi mangsa jangkitan virus. Ini kerana browser asal windows xp iaitu Internet Explorer 6 (IE6) sangat tidak selamat (unsecured) dan terdedah kepada serangan virus/worm/trojan dll apabila melayari internet. Tidak hanya virus, pengguna IE6 juga mungkin menjadi sasaran browser hijacking dan banyak lagi serangan sekuriti.

Cadangan saya: Guna browser terkini yang selamat dan pantas seperti Mozilla Firefox, Google Chrome dan Opera.2. Memasang perisian antivirus

Perisian antivirus antara perisian terpenting untuk melindungi komputer dari serangan virus. Ada berbagai2 jenis produk antivirus dari syarikat yang berlainan. Ada antivirus yang percuma dan ada yang berbayar.

Antivirus yang popular antaranya ialah:

- Kaspersky Antivirus & Internet Security (shareware) – pilihan saya

- AVG Antivirus (versi percuma dan berbayar)

- Avira antivir (versi percuma dan berbayar)

- Avast Antivirus (versi percuma dan berbayar)

- Bitdefender (versi percuma dan berbayar)

- Nod32 (versi percuma dan berbayar)

- Norton (shareware)

- McAfee (shareware)

- Rising Antivirus (versi percuma dan berbayar)

3. Memasang perisian antispyware

Spyware tidak sama dengan virus. Virus merosakkan sistem operasi windows manakala spyware bertujuan mencuri data-data dari komputer anda secara tersembunyi. Adware pula menyebabkan windows anda penuh dengan popup iklan, popup laman web lucah dan sebagainya.

Walaupun setengah antivirus juga terpasang fungsi antispyware…saya tetap menyarankan anda install perisian antispyware dan antimalware sebagai perlindungan tambahan.

Antara perisian antispyware popular:

- Threatfire (versi percuma dan berbayar) – pilihan saya

- PcTools Spyware Doctor (shareware)

- Lavasoft Ad-aware (versi percuma dan berbayar)

- Malwarebytes (versi percuma dan berbayar)

- Superantispyware (versi percuma dan berbayar)

- Spysweeper (berbayar)

- Spyware terminator (percuma)

4. Tips tambahan

- Windows firewall sangat sampah tidak boleh diharap. Alternatifnya, anda boleh memasang perisian firewall 3rd party seperti Comodo Firewall.

- Ninja Pendisk dapat membuang file autorun.inf dari pendrive anda (sesuai untuk perlindungan dari virus yang merebak dari pendrive)

- Autorun eater juga mampu membuang file autorun.inf dari drive anda. Ia juga berfungsi membaik pulih kerosakan yang biasa dilakukan virus seperti restore folder option, enable task manager dan enable regedit.

- XP-antispy sangat berguna untuk pengguna windows xp. Berfungsi untuk tweak windows kepada setting yang lebih selamat dan ketat dari segi sekuriti.

- Perisian Advanced System Care (percuma) sangat berguna untuk tweak windows. Juga berfungsi memastikan komputer anda tidak dijangkiti spyware.

- Memasang extension NoScript untuk firefox. Berupaya disable semua javascript dalam website yang anda anda lawati. Extension Adblock Plus untuk menapis segala bentuk ads/images/frames dalam website. Extension WOT untuk perlindungan dari memasuki laman web yang tidak selamat – contohnya laman web warez, lucah dsb.

- Menggunakan Tune Up Utilities 2009 untuk tweak setting windows anda kepada yang lebih baik. Mempunyai fungsi yang sangat berguna seperti registry editor, task manager, system control, startup optimizer dsb.

- Jika anda gemar menorrent, seeloknya scan dulu file yang anda download sebelum buka. Setengah file yang terdapat pada laman torrent adalah fake/palsu dan mengandungi virus dan spyware.

- Sebelum cucuk pendrive, scan dulu dengan antivirus anda. Elakkan buka dengan cara double klik pada icon drive, seeloknya buka dari adress bar dalam my computer.

- Jika terdapat masalah pada komputer anda, cuba scan dengan hijackthis. Upload log itu kepada forum2 komputer untuk bertanyakan nasihat pakar. Terdapat virus yang tidak dapat dibuang oleh antivirus jadi cadangan dari pakar2 sekuriti amatlah penting bagi tujuan membuang virus degil tersebut.

Ada cadangan atau soalan, sila komen dan jika anda rasa tips ini berguna tolong sebarkan kepada rakan2 ya! :-)

Apa yang menarik pasal Windows 7?


Zaman sekarang pengguna amat mementingkan GUI yang cantik, kemas serta mudah digunakan, dan Windows 7 mempunyai ciri2 berikut. Selepas guna Windows 7, anda dapat rasakan yang windows xp agak kuno dan pasti tidak berminat lagi hendak guna xp selepas itu. Hehe.

Windows 7 sangat laju, ringan dan stable berbanding vista. Banyak lagi kelebihan Windows 7 yang kami harap anda dapat explore sendiri bagaimana memanfaatkannya. Haha.

Tips sebelum upgrade kepada windows 7


Awek hot daripada Rocketboom Tech ini ada mengulas beberapa tips berguna sebelum anda upgrade kepada windows 7. Tonton sampai habis ya!

Harga dan pakej Windows 7Jika berkemampuan, belilah barangan yang original. Windows 7 telah dijual di Malaysia dan harga adalah berbeza mengikut versi.

* Windows 7 Ultimate – RM648.00
* Windows 7 Professional – RM478.00
* Windows 7 Home Premium – RM368.00
* Windows 7 Starter – RM148.00

Windows 7 boleh didapati dalam versi 32bit (x86) dan 64bit (x64). Apa pula beza antara windows 32 bit dan 64 bit?

Majoriti pengguna Windows menggunakan windows 32 bit. Kebaikan menggunakan windows 7 32bit ialah anda hanya memerlukan minimum ram 1gig dan banyak software serta games yang boleh dimainkan dan disokong di windows 32 bit. Kelemahannya pula ialah hanya mampu menggunakan RAM maksimum sehingga 4 gig sahaja.

Manakala windows 64 bit pula sangat jarang digunakan orang biasa, dan ianya popular di kalangan developer, tech savvy dan geeks. Windows 64 bit lebih stabil, bagus dari segi performance dan menyokong ram sehingga 8gig, 16gig malah 128gig ram. Namun, kekurangannya adalah memerlukan processor 64 bit, minimum ram 2gig dan banyak software dan games tidak compatible di windows 64 bit.

Untuk pengguna biasa, saya sarankan anda guna Windows 32-bit sahaja.

USB 3.0

Teknologi USB yang baru ini sanggup menangani file hingga 25GB lebih. Ia menjanjikan kecepatan 10 kali lebih tinggi dan kompatibilitas dengan teknologi sebelumnya. Ia pun menjanjikan konsumsi daya yang lebih hemat. Sebagai ilustrasi, dengan USB 3.0, Anda dapat mengunduh file HD-DVD sebesar 27 GB hanya dalam waktu 70 detik!

Selain ditargetkan untuk memiliki kecepatan 10 kali lebih tinggi dari USB 2.0, USB 3.0 juga mengusung dukungan koneksi optik yang tetap kompetibel dengan versi lamanya (backward compatibel). Meski saat ini spesifikasi lengkapnya belum selesai, diharapkan spesifikasinya sudah lengakap pada semester pertama tahun ini.

Bersama sejumlah perusahaan TI terkemuka, seperti HP, Microsoft, NEC, NXP, Semiconductors, dan Texas Instruments, Intel membentuk USB 3.0 Promoter Group. Kelompok tersebut bekerja sama dengan USB-IF (USB Implementers Forum), berkomitmen untuk menjaga infrastruktur dan investasi yang sudah ada saat ini berkaitan dengan teknologi USB, termasuk cara penggunaanya, kemudahannya, dan desain bentuknya, sambil terus mengembangkan kemampuan teknologinya.

Sebagai informasi, USB-IF merupakan forum yang telah ada sebelum terbentuknya USB 3.0 Promoter Group. Forum tersebut dibentuk sebagai organisasi dan forum pendukung pengembangan dan adopsi teknologi USB. Selain memfasilitasi pengembangan perangkat USB berkualitas tinggi yang kompetibel, forum tersebut juga mempromosikan manfaat USB dan menjanjikan kualitas produk-produknya telah melalui tahap uji kesesuaian. (PCplus, 295)

USB Nirkabel

Mari berkenalan dengan USB nirkabel. Perangkat ini menggunakan platform WiMedia MB-OFDM Ultra-wideband yang dikembangkan oleh WiMedia Alliance. Ia digunakan seperti Bluetooth, yakni dengan membentuk Personal Area Network (PAN). Penggunaanya tinggal memasang adapter (yang bekerja seperti acces point) agar setiap perangkat yang mendukung USB nirkabel dapat terhubung ke komputernya. Dengan kecepatan transfer maksimum 480 Mbps pada jarak 3 meter dan 110 Mbps pada jarak 10 meter, USB nirkabel menawarkan akses yang lebih tinggi dibandingkan Bluetooth. Ia bekerja pada frekuensi 3,1GHz hingga 10,6GHz, meskipun nantinya masing-masing negara akan menerapkan aturan tersendiri terkait frekuensi yang boleh digunakan.


Saturday, May 16, 2009

Folder Options Hilang

Registry, Kesan Virus

Sesetengah virus yang meninggalkan kesan setelah ianya dibaik pulih adalah menghilangkan Folder Options di dalam Tools di menu Windows Explorer

Di sini ada langkah bagaimana untuk mengembalikan Folder Options di dalam Explorer anda.
Di sini disediakan 2 file registry untuk menyembunyikan dan untuk mengembalikannya.
Show dan Hide
Apa yang perlu anda buat. Download kedua-duanya dan klik 2 kali dan lihat perbezaannya. dan tekan Yes untuk mengaktifkannya.
Sesetengah komputer perlu di “restart” untuk melihat hasilnya.Wednesday, May 6, 2009

10 Kelebihan Windows XP Service Pack 2 (SP2)

Melindungi komputer anda daripada lampiran yang merosakkan
Setiap kali anda menerima sisipan/lampiran tidak selamat dan berpotensi mengandungi virus, SP2 akan memberi amaran. Virus-virus ini boleh merebak melalui Internet Explorer, Microsoft Outlook Express, dan Windows Messenger.

Meningkatkan privasi ketika melayari Web
SP2 membantu melindungi maklumat-maklumat peribadi pada PC dengan penyelarasan keselamatan kepada fail-fail dan bahan yang dimuat turun menggunakan Internet Explorer.

Mengelakkan muat turun bahan tidak selamat
Internet Explorer Information Bar memantau dan memberi amaran bahan-bahan yang mempunyai potensi virus setiap kali Internet Explorer memuat turun bahan-bahan tersebut. Anda diberi pilihan untuk menyekatnya daripada dimuat turun melalui fungsi ini.

Mengurangkan pop-up yang tidak menyenangkan
Internet Explorer Pop-Up Blocker menjadikan pelayaran Internet lebih mengasyikkan tanpa gangguan iklan-iklan yang muncul setiap kali membuka laman-laman tertentu.

Perlindungan firewall sepanjang komputer digunakan
Windows Firewall dalaman dan berkuasa ini akan diaktifkan secara semulajadi setiap kali komputer dibuka. Ini membantu melindungi Windows XP daripada virus dan cecacing yang disebarkan melalui Internet.

Mengawal sendiri penyelarasan keselamatan
Windows Security Center membolehkan anda melihat dengan mudah status keselamatan dan menguruskan penyelarasan keselamatan utama dari satu tetingkap.

Mendapatkan pengemaskinian perisian dengan mudah
Automatic Updates Windows XP yang ditingkatkan memudahkan anda mengakses pengemaskinian Windows. Sebagai tambahan, teknologi baru telah dimasukkan bagi membantu pelanggan dial-up mendapatkan peningkatan dengan lebih berkesan.

Membantu melindungi alamat e-mel
Ciri tambahan Outlook Express membantu mengurangkan kemasukan emel-emel tidak diingini dengan menghadkan kebarangkalian alamat emel anda digunakan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Bertindak terhadap kemusnahan disebabkan pelayar tambahan
Add-On Manager di dalam Internet Explorer membolehkan anda melihat dan mengawal dengan mudah penambahan bagi mengurangkan potensi kemusnahan dan menikmati pengalaman perayauan tanpa masalah.

Tanpa wayar dengan lebih mudah
SP2 meningkatkan sokongan untuk tanpa wayar dan meringkaskan proses pencarian dan penyambungan rangkaian di rumah mahu pun di luar.

Monday, May 4, 2009

Apa Itu Domain Dan Hosting?

Jika anda inginkan laman web dengan nama pilihan anda sendiri, contohnya http://www.laman-web-www.laman-web-aku.com, apa yang perlu anda dapatkan ialah domain dan hosting. Seperti yang saya dah terangkan sebelum ini, berikut merupakan sedikit penerangan tentang domain dan hosting:

Apa itu domain?
Domain adalah alamat untuk laman web anda. Contohnya, domain bagi laman web yang anda sedang layari ini adalah http://sembangkomputer.com. Fikir dahulu masak-masak nama apakah yang anda letak sebagai domain anda, kerana alamat inilah yang orang ramai akan taip di web browser untuk pergi ke laman web anda. Oleh itu, ia haruslah ringkas dan mudah diingati.

Apa itu hosting?
Hosting pula berfungsi untuk menyimpan segala data-data mengenai laman web anda. Ia akan menyimpan fail, teks, gambar, dan segala kandungan dalam laman web anda supaya boleh dilawati oleh orang ramai.

Monday, April 20, 2009

Kenapa Perlu Update Antivirus?

Di sini saya ingin menjawab beberapa persoalan lazim yang sering diajukan berkaitan dengan antivirus. Diharap penerangan saya ini dapat memudahkan kefahaman semua. Jika ada sebarang pertanyaan, jangan segan-segan untuk tinggalkan komen ^^

Apakah itu update?


Update dalam Bahasa Melayu bererti kemaskini.

Antivirus [masukkan nama antivirus di sini] kena update tak?

Ya. Semua jenis antivirus pun perlu update dari masa ke semasa.

Kenapa perlu update antivirus?

Setiap hari, satu jenis virus akan dihasilkan. Bagi melindungi komputer anda daripadanya, antivirus haruslah terlebih dahulu mengenali virus tersebut. Sebab itulah antivirus perlu update selalu, agar ia mengenali virus-virus terbaru.

Kata orang, tak kenal maka tak cinta. Kata antivirus, tak kenal macam mana aku nak detect virus.

Mendapatkan Kembali Folder Options

Pada kebiasaannya bila anda buka My Computer, akan terdapat menu Tools > Folder Options. Namun jika komputer anda baru sahaja terkena serangan virus, mungkin Folder Options ini akan hilang. Untuk mendapatkannya kembali, anda boleh gunakan Registry Editor ataupun Group Policy Editor. Ikuti salah satu dari mana-mana langkah berikut:

Menggunakan Registry Editor (regedit)
1.Pada kotak Run, taipkan regedit dan tekan Enter untuk melancarkan Registry Editor.
2.Pergi ke HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
3.Cari NoFolderOptions dan tukarkan nilainya kepada 0.
4.Restart komputer.

Menggunakan Group Policy Editor (gpedit.msc)
1.Pada kotak Run, taipkan gpedit.msc dan tekan Enter untuk melancarkan Group Policy Editor.
2.Pergi ke User Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Explorer
3.Pada bahagian kanan, double-click pada Remove the Folder Options
4.Tetapkan nilainya kepada Not Configured.
5.Restart komputer.

Menyelesaikan Masalah “NTLDR is Missing”

Anda hidupkan komputer anda, dan cuba untuk membuka Windows. Namun, apa yang anda dapat lihat hanyalah skrin hitam dengan mesej ini:
NTLDR is missingPress Ctrl Alt Del to Restart
Sekiranya anda dapat mesej seperti ini, besar kemungkinan masalah adalah berpunca dari fail NTLDR yang rosak. Jangan bimbang, dan jangan format komputer anda lagi kerana masalah ini sangat mudah untuk diselesaikan.

5 Cara Untuk Lajukan Windows XP

Walaupun Windows Vista telah lama dilancarkan oleh Microsoft, kebanyakan dari kita masih lagi menggunakan Windows XP sebagai Operating System. Ini mungkin kerana anda telah biasa dengan Windows XP, dan lebih selesa dengannya. Mungkin juga anda memilih Windows XP kerana ia kurang mengalami masalah compatibility dengan software lama.

Setelah menggunakan Windows XP buat beberapa ketika, anda mungkin perasan PC anda menjadi semakin lembab berbanding semasa baru lepas install Windows dahulu. Selain dari memastikan komputer anda bersih dari Virus dan Malware, terdapat beberapa perkara yang anda boleh amalkan untuk memastikan Windows XP berjalan dengan lebih lancar. Di sini saya ingin kongsi lima tips berikut:


Defragment Hard Disk Anda
Anda mungkin telah kerap kali mendengar istilah Defragment ini. Namun, tahukah anda apa fungsi Defragment?

Apabila Windows XP menyimpan satu-satu fail dalam komputer anda, kadang - kadang ia diletak secara bersepah. Sebagai contoh, sebahagian dari fail Word anda diletakkan di bahagian tengah Hard Disk manakala sebahagian lagi diletakkan di bahagian hujung. Keadaan ini disebut sebagai Fragmentation. Untuk membuka fail Word ini, Windows XP terpaksa memakan sedikit masa kerana ia terletak berjauhan antara satu sama lain.

Defragmentation bertugas untuk membetulkan kembali keadaan Fragmentation ini. Ia akan menyusun kembali fail - fail dalam komputer anda agar berada di tempat yang betul.

Disk Defragmenter boleh dibuka melalui Start Menu > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter

Tetapkan Program Yang Dibuka Sewaktu StartupSetiap kali Windows dimulakan, ia akan melancarkan sejumlah program secara automatik. Program ini dipangil sebagai Startup Program. Namun, tidak semua dari program ini diperlukan sentiasa, sebaliknya anda hanya akan buka program tersebut bila perlu.

Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk membuang satu-satu program dari senarai Startup. Cara yang paling mudah ialah dengan menggunakan msconfig. Untuk melancarkan msconfig, klik pada Start Menu dan pilih Run (atau tekan sahaj Win+R). Pada kotak Run, taipkan msconfig dan tekan Enter. System Configuration Utility akan dipaparkan. Pergi kepada tab Startup dan anda boleh lihat senarai startup program. Hanya uncheck sahaja mana - mana program supaya ia tidak lagi dilancarkan secara automatik.

Bagi mendapatkan senarai Startup Program yang lebih lengkap dan menyeluruh, gunakan perisian Autoruns. Pastikan anda tahu program apa yang anda hadapi, sebelum membuat apa - apa perubahan.

Matikan Servis Yang Tidak Perlu

Servis adalah proses - proses yang dijalankan secara senyap, di balik tabir. Seperti Startup Program, ada sebilangan dari servis - servis ini yang tidak diperlukan oleh anda, dan boleh ditetapkan agar tidak dilancarkan secara automatik.

Untuk membuat tetapan pada servis, buka msconfig sekali lagi. Pergi kepada tab Services. Pastikan anda menanda kotak "Hide All Microsoft Services" (seperti dalam gambaraja) agar anda tidak tersilap membuang servis yang penting. Kemudian uncheck pada mana - mana servis supaya ia tidak lagi dilancarkan secara automatik

Untuk senarai servis - servis dalam Windows XP yang lebih lengkap, buka kotak Run dan taipkan services.msc. Di sini anda boleh lihat segala servis - servis yang terdapat dalam Windows XP.

Bersihkan PC Anda
Semakin lama anda menggunakan PC, semakin banyaklah Temporary File yang terkumpul dalam Windows anda. Temporary File ini adalah sampah - sarap yang perlu dibersihkan selalu agar ianya tidak membazirkan ruang dalam Hard Disk anda. Untuk membersihkan fail - fail ini, gunakan CCleaner.

Tingkatkan BIOS Anda
(Nota: Tips yang berkaitan dengan upgrade BIOS atau mematikan mana - mana fungsi dalam BIOS adalah agak teknikal. Pengguna baru adalah dinasihatkan supaya mengelakkan tips ini)

BIOS bereti Basic Input Ouput System, yang berfungsi untuk memulakan perkakasan - perkakasan dalam komputer anda sewaktu PC dihidupkan. Bergantung pada PC anda, pengubahsuaian BIOS boleh meningkatkan sedikit prestasi komputer.

Update BIOS Anda. Biasanya pengeluar komputer atau motherboard akan mengemaskini BIOS mereka, dan anda boleh download versi BIOS yang terbaru ini. Pastikan BIOS jenis apa yang anda pakai, dan cari update yang terkini di Internet. Setelah download, ikuti langkah yang diberikan untuk install BIOS tersebut.

Matikan Komponen Yang Tidak Digunakan. Motherboard anda mengandungi banyak komponen - komponen seperti RJ-45, bunyi, dan grafik. Anda boleh matikan komponen yang tidak diperlukan; melalui BIOS. Contohnya jika anda mempunyai kad wireless, anda tidak memerlukan lagi komponen Ethernet. Ataupun jika port VGA anda tidak digunakan, disable saja fungsinya. Jika anda ingin menggunakannya kembali, enable semula komponen tersebut melalui BIOS.

Tak Boleh Double-Click Pada Hard Disk

Soalan:

Mengapa saya tak boleh double-click pada partition dalam komputer? Contohnya, bila saya nak buka partition C, akan keluar dialog “Open With”. Saya dah scan komputer dengan antivirus, tapi masih takde hasil. Bagaimana saya nak betulkan semula masalah ni?

Penerangan:

Masalah ini biasanya berlaku setelah jangkitan virus. Virus biasanya akan datang bersama fail autorun.inf yang berfungsi untuk melancarkan virus tersebut apabila anda double-click pada partition. Apabila anda scan komputer dengan antivirus, ia akan membuang virus ini. Namun sesetengah antivirus tidak membuang fail autorun.inf, dan membiarkan ia tertinggal di dalam partition. Sebab itulah anda tak boleh double-click pada partition anda walaupun setelah virus dibuang.


Penyelesaian:

1.Terlebih dahulu, pastikan virus di dalam komputer anda telah dibuang. Gunakan perisian antivirus seperti Avira.
2.Pada Windows Explorer, pergi kepada menu Tools > Folder Options. Pada tab View, pastikan:
◦Pilihan berada pada “Show hidden files and folders”
◦Kotak “Hide protected operating system files (Recommended)” dikosongkan
3.Buka partition yang bermasalah tersebut, dan buang fail autorun.inf
4.Restart komputer

Sunday, April 19, 2009

Salin Formatting Dalam Microsoft Word

Untuk menyalin formatting dalam Word, anda hanya perlu menekan Ctrl+Shift+C pada teks pertama, dan tampal formatting tersebut dengan menekan Ctrl+Shift+V pada teks kedua. Baca selanjutnya untuk mengetahui bagaimana fungsi ini akan dapat menjimatkan masa anda.

Sewaktu menaip dokumen menggunakan Microsoft Word, biasanya kita perlu memastikan formatting seragam di sepanjang dokumen agar ianya nampak kemas dan profesional.

Dalam formatting pula, perkara paling leceh yang perlu dibetulkan adalah berkaitan dengan indentation. Puas la nak tekan kekunci Tab berkali-kali, ataupun terpaksa menggunakan fungsi pembaris dalam Word untuk mend
apatkan indentation yang betul. Untuk menggambarkan apa yang saya cakap ni, lihat contoh pada rajah di bawah:
Berdasarkan rajah di atas, teks nombor 1 dan 2 sepatutnya mempunyai formatting yang sama. Namun kita dapat lihat teks nombor 2 mempunyai indentation yang lari dari asal. Kalau nak betulkannya secara manual, kita perlu menggunakan fungsi pembaris yang terletak di bahagian atas tersebut.

Jadi, gunakanlah Ctrl+Shift+C dan Ctrl+Shift+V untuk menyalin formatting dengan mudah, supaya dapat menjimatkan masa. Hasilnya kedua-dua teks menjadi tersusun dan kemas.
Senarai Antivirus

Banyak perkhidmatan antivirus yang berada di pasaran. Setiap antivirus memiliki tahap keselamatan yang berbeza. Mereka berusaha untuk menjaminkan kepuasan kepada pengguna dan sentiasa bertungkus-lumus untuk membanteras serangan virus yang semakin menjadi-jadi. Banyak perkhidmatan yang boleh didapati secara percuma mahupun berbayar. Gunakan antivirus mengikut keperluan.. Berikut ialah antara senari antivirus yang berada di pasaran yang boleh di dapati secara percuma:


1. Bit Defender
2. Kaspersky Internet Security
3. Avg
4. Avast
5. F-secure

Memulih Sistem (System Restore)

Kadang-kadang tanpa peringatan lebih dulu, komputer kita tiba-tiba mogok. Windows lagi mogok aksi. Biasanya karena masalah file yang corrupt atau system file yang terganggu, konflik sftware/driver, dll. Untuk menghadapi masalah seperti ini, biasakanlah untuk mem-backup system pada periode-periode tertentu. Sehingga bila tiba-tiba Windows bermasalash kita bisa mengembalikan kondisinya ke saat komputer kita masih fit. Fasilitas yang digunakan adalah System Restore, caranya:

Klik tombol Start (kiri bawah layar)
Klik All Programs
Pilih Accesories
Pilih System Tools
Klik System Restore
Akan muncul layar System Restore (klik disini untuk lihat gambarnya)
Klik pilihan Restore My Computer to an Earlier Time
Klik tombol Next di bagian kanan bawah
Akan muncul layar popup kalender. Pilih tanggal yang akan dipilih (tanggal dimana system pernah di backup, biasanya tanggalnya dalam format bold) yang kita tahu pada saat itu kondisi komputer segar bugar; lalu tekan tombol Next. (klik disini untuk lihat gambarnya)
Untuk meng-konfirmasi pilihan anda tekan tombol Next.
Proses Restore System dimulai. Bila selesai, maka komputer akan Restart secara otomatis.

Tips:
Biasakanlah membackup system secara berkala
Backup-lah system anda dalam kondisi yang baik, dan upayakan bebas dari virus. Karena bila tidak, maka pada saat di restore, virus yang ada juga ikut di restore.
Backup-lah system anda sebelum meng-install software baru, sehingga bila terjadi konflik dan komputer anda bermasalah, maka dapat segera dikembalikan ke kondisi semula.
Backup-lah system anda setelah menginstall software baru dan anda yakin aplikasi tersebut berjalan dengan baik. Itu berarti anda memiliki backup system dalam kondisi terbaru.
Untuk memudahkan menjalankan System Restore, buatlah shortcut-nya dan letakkan di desktop atau di "paku" (pin) di menu Start (Start->All Programs->Accesories->System Tools, kemudian klik kanan pada System Restore dan klik Pin to Start Menu).
Bila ada yang kurang jelas silahkan bertanya via milis (mailing list) Makassar Windows User. Di milis ini anda juga bisa bertanya probematika Windows dan MS Office lainnya.

Generasi Windows

Dos
1987 9 Disember - Windows 2.0
1990 22 Mei - Windows 3.0
1992 Ogos - Windows 3.1
1992 Oktober - Windows for Workgroups 3.1
1993 November - Windows for Workgroups 3.11
1995 24 Ogos - Windows 95
1998 25 Jun - Windows 98
1999 5 Mei - Windows 98 SE
2000 19 Jun - Windows Me

NT Kernel
1993 Ogos - Windows NT 3.1
1994 September - Windows NT 3.5
1995 Jun - Windows NT 3.51
1996 29 Jul - Windows NT 4.0
2000 17 Februari - Windows 2000
2002 - Windows XP
2003 - Windows Server 2003

Tips penjagaan mata utk kita yg mengadap PC

1. Pilihlah monitor yang berbentuk LCD/plasma sbb monitor ini dipercaya lebih baik daripada monitor model lama.

2. Jagalah jarak mata anda dengan monitor komputer. Jarak paling ideal antara mata dan monitor adalah 30 cm.

3. Adjust monitor sejajar dengan mata, jangan terlalu rendah dan jangan terlalu tinggi. Adjust sehingga kita rasa selesa dengan posisi antara kepala (mata) dan monitor.

4. Adjust warna pada monitor sehingga sedap dipandang mata, tidak terlalu terang sbb ini menyebabkan mata menjadi silau. Juga jangan terlalu gelap sbb akan menyebabkan mata bekerja terlalu keras sehingga membuat mata menjadi cepat kering.

5. Adjust screen refresh rate menjadi 75 htz..caranya jika anda pakai windows XP klik kanan pada desktop-properties-setting-advanced-monitor-lihat kolum screen refresh rate, atur menjadi 75 htz.

6. Selalulah kedipkan mata, sbb dengan mengedipkannya, mata akan merangsang kelenjar air mata untuk mengeluarkan air mata yang berfungsi membuat mata menjadi lembab. Jika perlu, mata yang kering dititiskan ubat (eyemo?) untuk membuatkan mata selalu dalam keadaan lembab.

7. Boleh gunakan cermin mata khas utk pengguna komputer (works like computer filters)

8. Perhatikan cahaya di sekitar ruangan tempat menggunakan komputer. Usahakan ruangan yg cukup cahaya. Elakkan menggunakan komputer di ruangan yang gelap (tidak cukup cahaya).

9. Setelah penggunaan komputer dalam jangka waktu yang lama, istirahatkan mata minima 15 minit. Jenguk2 mata ke tempat lain (daripada monitor) untuk menyegarkan mata. Usahakan untuk melihat objek yang berwarna hijau seperti daun/pokok. Menurut para pengkaji, warna hijau mampu membuat mata kembali segar.

10. Perbanyakkan makanan yang mengandungi vitamin A (sayuran hijau) atau yg mengandungi beta-carotine (from veggie/fruits yg berwarna kuning) krn bagus utk mata. . Sila rujuk doktor mata jika terdapat gangguan pada mata.

Saturday, April 18, 2009

Asas Arahan Dos (Dos Command)


Pada minggu ini saya memperkenalkan beberapa arahan MS-DOS yang utama. Antaranya :

- dir
- cd
- ver
- md
- rd
- del
- ren
- copy
- dan bagaimana menukar drive pada pendorong DOS

berikut merupakan arahan asas dos yang boleh digunakan di dalam applikasi windows anda.

Contoh :

Untuk menyenaraikan ke semua direktori di dalam storage c: anda sila guna arahan di bawah :
A>dir
untuk menyenaraikan storage yang lain sila guna arahan seperti di bawah :
A>dir d:

Selamat Mencuba.